Sekundær respons er den proces, der forløber, når det specifikke infektionsforsvar (immunsystemet) præsenteres for et bestemt (specifikt) antigen for anden gang eller flere gange.
Når et antigen fra en mikroorganisme, som en person tidligere har været inficeret med eller er vaccineret mod, præsenteres for det specifikke infektionsforsvar (immunsystemet), så er der i personens immunsystem huskelymfocytter, som genkender antigenet, og som straks starter en aktivering af specifikke T-huskelymfocytter til T-dræberlymfocytter og B-huskelymfocytter med opskriften til masseproduktion af det specifikke antistof. Denne proces er sekundær respons og tager ca. 12 timer til fuld effektivitet.
B-huskelymfocytter har IgD antistof på overfladen, og hvis de møder det specifikke antigen, så bindes det til IgD antistoffet og antistoffet sættes i masseproduktion.
Antigenpræsentation for det specifikke infektionsforsvar: Makrofager kan præsentere antigener fra bakterier Dendritiske celler kan præsentere virusprotein, B-huskelymfocytter kan præsentere det specifikke antigen, som er bundet til IgD på deres overflade.
Se også ”specifikt infektionsforsvar” og ”Huskelymfocytter”