Acidose betyder syreophobning – ophobning af frie H+ (brintioner). Denne syreophobning kan være generel i hele organismen eller lokal i væv.
Der er 2 forskellige former for generel acidose, metabolisk og respiratorisk. Metabolisk acidose kan opstå ved indtagelse eller produktion af for meget syre, f.eks. indtagelse af Acetylsalicylsyre - Magnyl eller Treo i for store doser eller produktion af mælkesyre i skeletmuskler eller, det kan opstå ved manglende udskillelse af H+ i nyrerne.
Ved metabolisk acidose vil personen automatisk forsøge at kompensere ved at øge sin udluftning af CO2 i lungerne. Det vil sige, at trække vejret dybere end normalt.
Når CO2 i blodet nedsættes, nedsættes også indholdet af H+, idet H+ bindes til HCO3− (bicarbonat) og bliver til H2CO3 (kulsyre):
H+ + HCO3− ↔ H2CO3 ↔ CO2 + H2O
Ved respiratorisk acidose er årsagen, at personen er lungesyg og ikke kan komme af med CO2, så ophobes også H+, som kun kan udskilles i nyrerne. Kan opstå ved lungebetændelse, lungeødem (væske i lungerne) og KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom), som de hyppigste.
Lokal vævsacidose ses ved nedsat blodtilførsel f.eks. pga. en blodprop eller pga. af stort vævsødem (væskeophobning mellem celler). Cellerne får da iltmangel og må producere energi anaerobt (uden ilt), og så er affaldsstoffet mælkesyre.