Koagulation betyder blodstørkning, og koagulationsfaktorer er de stoffer, der bevirker, at blodet størkner, hvis der er gået hul på et blodkar.
Der er 12 koagulationsfaktorer, og de er alle (undtagen Ca++) dannet i leveren som inaktive forstadier til enzymer. Når koagulationsprocessen aktiveres, sker det ved, at det første forstadie aktiveres til det aktive enzym, som så aktiverer næste trin. Koagulationsprocessen slutter med, at fibrinogen aktiveres til fibrin, som er proteintråde.
Når trombocytter (blodplader) klumper sammen i et hul på et blodkar eller på beskadiget endothel i karvæggen, så udtømmer de et enzym, der aktiverer det første trin i koagulationen, og fibrin udfældes mellem trombocytterne. Denne klump af trombocytter og fibrin hedder en trombe (blodprop).
Leveren skal bruge K-vitamin til dannelsen af 4 af koagulationsfaktorerne (faktor II, VII, IX og X).
Se også ”Antikoagulation” og ”Trombose”